Αξιολόγηση Φυσικής Κατάστασης
Σωματομετρήσεις


Ήδη έχετε μάθει τα πρώτα σας βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν ξεκινήσετε την ενασχόληση σας με το Fitness. Πριν ξεκινήστε όμως να υλοποιείτε τις υποσχέσεις που δώσατε στον εαυτό σας, για ένα τέλειο γεμάτο υγεία κορμί, καλό θα ήταν να μείνετε για λίγο σε αυτό εδώ το κεφάλαιο.
Σε όποιο κέντρο Fitness και αν πάτε το προπονητικό σας πλάνο πρέπει να δημιουργηθεί αφού πρώτα περάσετε από τεστ φυσικής κατάστασης και σωματομετρήσεις.
Τα τεστ και οι μετρήσεις είναι πολύ σημαντικά, αφού θα βοηθήσουν στον προγραμματισμό της προπόνησης και της διατροφής σας.
Ή είστε ερασιτέχνης ασκούμενος ή επαγγελματίας αθλητής τα αποτελέσματα αυτών, αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να προσφέρουν αντικειμενικές αποδείξεις για την αξιολόγηση ενός προγράμματος.
Επίσης θα καθορίσουν τα επίπεδα την φυσικής σας κατάστασης και της υγείας.
Σε αυτό το κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με τις μετρήσεις οι οποίες χρησιμεύουν για να διαπιστωθεί η παρούσα κατάστασης ενός ασκούμενου, για να καταγραφεί η πρόοδος από χρονική σε χρονική περίοδο και τέλος να αξιολογηθεί αντικειμενικά το προπονητικό ερέθισμα.
Οι σωματομετρήσεις χρησιμεύουν για να καθορίσουν τις ανάγκες του ασκούμενου ειδικά ενός αρχάριου ή αγύμναστου ή και του μη υγιή.
Με τα αποτελέσματα των περιοδικών σωματομετρήσεων διαπιστώνεται αν οι στόχοι έχουν επιτευχθεί, ποιοι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί και με την σωστή αξιοποίηση τους τι αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθούν!

Αν έχετε αποφασίσει να ξεκινήσετε την αγαπημένη σας αθλητική δραστηριότητα χωρίς την συνδρομή κάποιου ειδικού ή να πάτε σε κάποιο κέντρο Fitness μην αγχώνεστε!
Τις περισσότερες σωματομετρήσεις που θα σας περιγράψουμε μπορείτε να τις κάνετε και μόνοι σας στο σπίτι!



Ζυγιστείτε σωστά
Το σωματικό βάρος, είναι η έννοια του να είσαι βαρύς και συνήθως εκφράζεται σε συγκεκριμένες μονάδες μέτρησης όπως λίβρες και γραμμάρια. Το βάρος και ειδικότερα η απώλεια βάρους είναι η κύρια αιτία που οδηγεί τους ανθρώπους της σύγχρονης κυρίως εποχής να ακολουθήσουν προγράμματα Fitness και προπονήσεις για την βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης.
Η απώλεια βάρους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως από την διατροφή, την σωματική δραστηριότητα, από την σύνθεση του σώματος (Δ.Μ.Σ.) ακόμα και από τις κληρονομικές καταβολές. Η απώλεια, η απόκτηση ή η διατήρηση του σωματικού βάρους εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των θερμίδων που λαμβάνετε και καταναλώνετε ημερησίως. Λαμβάνοντας τον ίδιο αριθμό θερμίδων με αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει, το σωματικό βάρος παραμένει αμετάβλητο. Το κλειδί για τον έλεγχο του βάρους είναι η ισορροπία των θερμίδων που παίρνουμε και των δραστηριοτήτων που παράγουμε.
Ενώ το σωματικό βάρος είναι σημαντικός δείκτης για την ένδειξη της φυσικής κατάστασης ενός ατόμου, δεν αποτελεί τον μοναδικό δείκτη.
Άλλοι δείκτες όπως δείκτης μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ.),ή Body Mass Index (BMI) αποτελούν καλύτερες ενδείξεις για την φυσική κατάσταση, σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών.
Παρόλα αυτά εάν χρησιμοποιείται ζυγαριά καλύτερα να την χρησιμοποιείτε σωστά ακλουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:
- Η ζυγαριά πρέπει να είναι ελεγμένη για την ακρίβεια της. Οι ηλεκτρονικές δεν είναι πάντα σίγουρες!
- Αποφύγετε την ζύγιση κοντά σε όργανα όπως οι μηχανές βαρών αν βρίσκεστε σε γυμναστήριο.
- Αποφύγετε την ζύγιση σε χώρους με αυξημένα μαγνητικά πεδία.
- Κάντε τη ζύγιση πάντα στον ίδιο χώρο και στο ίδιο επίπεδο ύψους.
- Η ζυγαριά δεν πρέπει να βρίσκεται πάνω σε χαλί ή μοκέτα.
- Οι πιο ακριβής μετρήσεις γίνονται είτε το πρωί ενώ είστε νηστικοί, είτε το απόγευμα τέσσερις ώρες μετά το φαγητό.
- Καλό είναι ζύγιση να γίνεται πάντα την ίδια ώρα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Έτσι οι μετρήσεις μας είναι πιο αξιόπιστες και βέβαια συγκρίνουμε τα αποτελέσματα πιο αντικειμενικά.
- Αν ζυγίζεστε στο σπίτι βγάλτε όλα τα ρούχα και ανεβείτε γυμνοί στην ζυγαριά.
- Αν ζυγίζεστε στο γυμναστήριο δεν επιτρέπετε να φοράτε παπούτσια ή βάρια ρούχα.
- Σε καμία περίπτωση αφού ανέβετε στην ζυγαριά δεν πρέπει να γέρνετε ή να μην ισορροπείτε σωστά πάνω στη πλατφόρμα.
- Ανεβείτε στην ζυγαριά και καταγράψτε την ένδειξη μέχρι και το δέκατο, π.χ. 67,4 κιλά, για 100% ακρίβεια!
- Καταγράψτε το αποτέλεσμα στο σημειωματάριο σας.
Ο σωστός τρόπος να παρακολουθείτε συστηματικά το σωματικός σας βάρος είναι να μην ζυγίζεστε συχνά όπως για παράδειγμα σε ημερήσια βάση.
Επιλέξτε μια μέρα την εβδομάδα, την ίδια ώρα κάθε φορά και ζυγιστείτε.
Πολλές φορές το άγχος για το αν χάσαμε ή αν πήραμε κιλά, δυστυχώς φέρνει ακριβώς τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα!
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες, video και άλλες μετρήσεις που θα σας βοηθήσουν να συγκρίνετε τα αποτελέσματα και να παρακολουθείτε την πρόοδο σας.
Ενώ πολλοί ζυγίζουν τα σωστά κιλά και άλλοι χρειάζονται να αποκτήσουν ή να χάσουν κιλά, οι περισσότεροι έχουν έρθει κάποια στιγμή της ζωής τους αντιμέτωποι με τα επιπλέον σωματικό βάρος. Ανεξάρτητα λοιπόν από το ποιος είναι κάθε φορά ο στόχος μας για το ιδανικό μας βάρος, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσει κανείς την σπουδαιότητα της σωματικής δραστηριότητας ως μέτρο ελέγχου και διατήρησης των κιλών.



ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ: 
Το περπάτημα αδυνατίζει περισσότερο από το τρέξιμο: Έλεγχος Βάρους μέσω Μέτρησης της Καρδιακής Συχνότητας
 










ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ




Απόσπασμα από την εκπομπή "Άρωμα Ελλάδας", όπου η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Ελευθερίου Σοφία αναφέρθηκε στις μεθόδους αξιολόγησης του σωματικού βάρους - λιπομέτρηση, σωματομετρήσεις, διατροφική αξιολόγηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΜΥΝΑ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Φυσιολογικό βάρος